Bemutatkozás - Játékvár óvoda

Címünk: 1062. Budapest, Lendvay u. 24.
Tartalomhoz ugrás

Bemutatkozás

Csoportjaink > Nyuszi
Nyuszi csoport
Tágas, világos, korszerű eszközökkel felszerelt terem nyújt otthont a nyuszinak. Vegyes életkorú apróbb és egyre nagyobb lábú nyuszik osztják meg „odújukat” egy élő Kókusz nyuszival, és egy apró törpehörcsöggel, és velünk...
A vegyes életkor, és a mi pozitív mintaadásunk arra ösztönzik a gyermekeket, hogy segítsék, elfogadják egymást. Család szerkezethez hasonló közeget igyekszünk biztosítani, ahol természetes módon, egymástól tanulva, ellesve jutnak ismeretekhez, közös élményekhez, illetve megtapasztalják az egyéni és közös felelősségvállalást. Gyermekeink tolerálják, elfogadják és segítik egymást.. Ösztönözzük az egyéni képességek kibontakozását, saját ötletek megvalósítását, a szeretetnyelv megnyilvánulását.
Pedagógiai elképzeléseinket Freinet pedagógiai szemlélet határozza meg.
Sokat mesélünk, kutatunk, búvárkodunk a természetben, kísérletekkel összefüggéseket keresünk a világ dolgairól. Élményeik, szerzett ismereteik a játékban teljesednek ki.
Folyamatos lehetőséget biztosítunk a szabad önkifejezésre (tánc, zene, dramatizálás, alkotó tevékenység).
Minden évben a gyermekeket aktuálisan foglalkoztató rövidebb, hosszabb témákat dolgozunk fel projekt módszerrel. Korábbi évek témái: „Körbe- körbe járunk ( közlekedés)”, „ Utazás a Föld körül”, „Foglalkozások”, „Rovarok csodálatos világa”…stb.
Gyakran készítünk közösen hétköznapi alapanyagokból a témánkat kiegészítő, gazdagító játék eszközöket, melyekkel arra neveljük gyermekeinket, hogy a legjobb játékok általunk is megteremthetőek, melyeket, óvni, vigyázni kell. Témáinkhoz kapcsolódva sütünk, főznünk közösen különböző finomságokat. Utazunk, tanulmányi sétákra, játszóterekre, múzeumokba, bábszínházba látogatunk, melyekkel gazdagítjuk a feldolgozandó témához kapcsolódó valóságismeretüket, és formáljuk értékszemléletüket.
Csoportunkra jellemző a szoros együttműködés a családokkal, ők segítik projektjeink kiteljesedését támogatásukkal, gyűjtőmunkájukkal, szükség esetén kíséréssel, személyes jelenléttel, közös élményekkel (családi kirándulás, munkadélután, közös ünnepek megélése, külső helyszínek látogatása kísérőként, „Az én napom” lehetősége, saját, speciális ismeretek megosztása a csoporttal …stb.) .
Gyerekek nevében:
Beszélj velem úgy, mintha felnőtt lennék!
Játssz velem úgy, mintha gyerek lennél!
Bízz bennem! Adj nekem feladatot,
majd meglátod, milyen ügyes vagyok!”
                                           (Dávid Rózsa)

Zaveczné Komáromi Katalin:
Óvodapedagógusi diplomámat Esztergomban, a Vitéz János Tanítóképző Főiskolán szereztem. A hospitálások során, a gyerekek között szerzett első élmények
megerősítettek, hogy jól döntöttem, hivatást választottam.
Szakdolgozati téma keresése során találtam rá a Freinet pedagógiára, mely azóta is meghatározó pedagógiai gyakorlatomban.
27 éve dolgozom a pályán, 10 éve tartozom a Játékvár Óvoda közösségébe.
12 éve foglalkozom óvodapedagógus hallgatók gyakorlati szakmai felkészítésével és pályakezdő kollégák mentorálásával.
2016-ban végeztem a Kodolányi János Főiskola mentor tanári szakán.
2013-ban és 2017-ben Terézváros Önkormányzata pedagógiai munkámat elismerésben részesítette.


Illés Márta:
 
1980-ban születtem Budapesten. Gyermekkorom óta két világ vett körül. Az óvodai, melyben dajkaként édesanyám dolgozott, és a vendéglátás apai ágon. Felvételi idején nem jeleskedtem énekből és rajzból sem, mely komoly feltétel volt, hogy óvónőnek tanulhassak, így maradt a másik ág. 23 évig volt a szerelem. Egy évvel ezelőtt jött szembe velem egy dajkai tanfolyam. Éltem a lehetőséggel és elvégeztem. Gyakorlati helyet keresve találtam rá a Játékvár Óvodára, ahol mindenki nagy szeretettel fogadott. Dajkai feladataim mellett szeretek minél több időt eltölteni a csoportban jelenleg Nyuszik! A gyerekek szeretete, kacagása és a velük eltöltött idő, legyen az rajzolás, verstanulás vagy játék, mindennap feltölt és bebizonyítja, hogy a következő 23 évet velük szeretném tölteni.

Gellér Katalin:
1974-ben születtem Budapesten. 18 éves korom óta családoknál gyerekekre vigyáztam. 2010 óta dajka néniként dolgoztam, de 4 éve pedagógiai asszisztensként. Elösször egy integráló óvodában kezdtem,  majd 2020 februárjában jöttem àt a Játékvár óvodába. Szeretek a gyerekekkel együtt lenni és munkálkodni, és az óvonéniknek segíteni.
Vissza a tartalomhoz